PdM - Állapotfüggő karbantartás

Kapcsolat

Elérhetőség:

Telefon:+36 75 510 115

E-mailt küldök

Kategóriák

Az állapotfüggő karbantartási stratégia (PdM - Predictive Maintenance)

 

Az egyre összetettebb és nagyobb értékű berendezések megjelenése a karbantartási és javítási munkák szervezésével kapcsolatban új követelményeket eredményezett. A karbantartásra fordított költségek csökkentésének, a gépek elhasználódási tartalékának (EHT) jobb kihasználására vonatkozó igények kielégítésére már nem elégségesek a merev ciklusú karbantartás nyújtotta lehetőségek.

PdM - Állapotfüggő karbantartásAz állapotfüggő karbantartási stratégia alapja az, hogy a berendezéseken időszakosan vagy folyamatosan műszeres állapotvizsgálatot (műszaki diagnosztika) végeznek. Minden gépnél megfigyelhető, hogy a meghibásodásuk előtt, illetve a meghibásodási folyamat kezdeti stádiumában a komponensek valamilyen figyelmeztető jelzést mutatnak, amelyek különböző mérési technikákkal érzékelhetők. Ezeknek a jeleknek az érzékelésével és feldolgozásával foglalkozik a műszaki diagnosztika.

A műszaki diagnosztika olyan roncsolásmentes vizsgálati eljárások összessége, melyek alkalmazása során műszerek és mérőeszközök segítségével, üzem közben, a gép lényeges megbontása nélkül, a mért jelekből következtetnek a gép aktuális állapotára (diagnózis felállítása). Különböző hibadiagnosztikai technikák segítségével sokféle természetű hibajelzés detektálható. A rezgésdiagnosztika, a termográfia, az ultrahangos hibadetektálás, a ferrográfia (a kenőanyagban lévő kopási részecskék mikroszkópos vizsgálata), valamint a motoráram diagnosztika segítségével a gépeken végzett méréseket roncsolásmentesen, üzemelés közben végezzük anélkül, hogy a termelési folyamatot megzavarnánk. Ezen eljárások segítségével pontos képet kapunk a gépeink aktuális állapotáról és a meghibásodásuk várható idejéről, ami nagyban elősegíti az erőforrások hatékonyabb felhasználását. A műszaki diagnosztika alkalmazása tette lehetővé, hogy a karbantartási munkák menetét a vállalat vezetése határozhassa meg és ne a gépmeghibásodások diktálják a unkák ütemét. A mérések során kapott információk alapján határozzák meg a karbantartási intézkedések sürgősségét, időpontját és a javításra szoruló gépalkatrészeket is.

Előnyei

Hátrányai

 • A karbantartási és helyreállítási munkák szervezettsége nő;
 • Korszerű javítási technológiák alkalmazására nyílik lehetőség bevezetésével,
 • Alkatrészcserére csak akkor kerül sor, ha a műszeres mérések és elemzések alapján ez indokolttá válik; csak a hibás alkatrész cseréjére kerül sor,
 • Bevezetésével javul a gépek rendelkezésre állása,
 • Nincs szükség nagy raktárkészletre, jól tervezhetően kisebb anyag- és bérköltség szükséges,
 • Csökken a váratlan meghibásodások száma, a hibák súlyossága.
 • A javítások ciklusideje növelhető,
 • A nagyjavítások jól ütemezhetők és tervezhetők,
 • Az alkatrészek az elhasználódási tartalék 90-95%-áig üzemeltethetők.
 • A nagy átfutási idejű alkatrészek beszerezését időben el lehet indítani
.
 • Felügyelő rendszerek, műszerek és képzett szakemberek alkalmazása szükséges az állapotfüggő karbantartási stratégia eredményességéhez, ami költségekkel jár.
 • A kiválasztott mérési és feldolgozási technológiák minősége, színvonala, a mérőeszközök, beépített jeladók, diagnosztikai és adatrögzítő eszközök képességei és a vizsgálatokat végző szakértők szakmai felkészültsége jelentősen befolyásolja az állapotfüggő karbantartási stratégia sikerét,
 • Az időszakos ellenőrzések között felléphet váratlan meghibásodás is

 

 

left MSZ EN ISO 9001:2015:375/2018

Delta-3N Kft. 1996-2021. All rights reserved.