Forgógépek helyszíni kiegyensúlyozása


Kiegyensúlyozás
1-4 síkon


Kiegyensúlyozás változó
sebességű gépeken


Beépített forgorészek
helyszíni kiegyensúlyozása

 

Kiegyensúlyozás

 

Legnagyobb részben a gépek rezgését a kiegyensúlyozatlanság okozza. A ventillátorok, villamos motorok, tárcsák, tengelykapcsolók, aprítók vagy a centrifugák számos esetben egyensúlyhibásak. A gyártási-, szerelési pontatlanságok, vagy éppen a nem megfelelő üzemelés eredményeként változhat meg a forgórész tömegeloszlása. Sok esetben pedig a berendezés kopásának eredménye a forgórész kiegyensúlyozatlansága.

 

A rezgés, amit a kiegyensúlyozatlanság eredményez, tönkreteszi a csapágyakat és a tömítéseket, károsítja a gépalapot, növeli a zajszintet és a fenntartás költségeit. A mechanikai hibák javításával lényegesen csökkenthető a kiegyensúlyozatlanság, de a forgórészek javítása nemcsak műhelyben, hanem szükség esetén helyben, dinamikusan is elvégezhetők.

 

 

Cégünk, a Delta-3N Kft., elvégzi a dinamikus kiegyensúlyozást, amely által csökken a rezgés, megnő a gép élettartama, és csökken a fenntartás költség.

Az általunk használt DCX Multiplane Balance rendszer egy pontos, és hatékony dinamikus kiegyensúlyozó szoftver, melyet helyszíni kiegyensúlyozásokat végző amerikai szakemberek fejlesztettek ki. Többsíkú, szükség esetén több sebességű mérést is végzünk, melynek segítségével egyszerű és összetett berendezések is kiegyensúlyozhatók.

 

 

Dinamikus helyszíni kiegyensúlyozás előnyei

 

  • Általában kevésbé költséges, mivel a gépet nem szükséges szétszerelni.
  • A berendezés minden elemét együttesen egyensúlyozzuk ki. A műhelyben végzett elemek kiegyensúlyozása külön-külön történik, így az egyes alkatrészek egyensúlya önmagában rendben van, de összeépítve, a gép kiegyensúlyozottsága nem lesz megfelelő.
  • Mivel a helyszíni kiegyensúlyozás normál üzemi körülmények között zajlik, ezért a végső eredményt nem befolyásolja a gép összeszerelése és szállítása.